Tarina

Miten hammaslankain syntyi

”Olin ollut kiireiden vuoksi pitkän aikaa käymättä hammaslääkärissä. Sattui sitten olemaan ronski lääkäri, joka peilaili suutani ja mutisi jotakin dalmatialaisesta. Hän työnteli puisia tikkuja hampaideni väleihin. Verta näytti tulevan joka välistä. Suussani oli Ientulehdus ja paljon paikattavia reikiä. Karvas kokemus, jota en haluaisi toiste. Lääkäri suositteli hammaslankaa, koska hampaiden välit olivat tiukat hammastikuille.

Olen harrastanut koneiden kanssa värkkäämistä kaiken ikää ja kädet ovat aina jossakin pahanmakuisessa rasvassa eikä tee mieli laittaa sormia suuhun. Pitkän ja kivuliaan hammasremontin yhteydessä syntyi ajatus langan käyttöä helpottavan laitteen kehittämisestä.

Vapaa-aikoina lasten kanssa askarrellessa vuoleskelin puusta ensimmäiset mallit. Seurasi pitkä kokeiluvaihe, patentti, testejä ja tuotannon kehittäminen, keksijäpalkinto ja kansainvälinen näyttelypalkinto. Tuli innokas keksinnön ostaja, joka ei kuitenkaan jaksanut viedä tuotetta eteenpäin. Tuoteoikeudet palautuivat takaisin keksijälle.

Uusi alku, uusi tuotannon kehitys – lankain on nyt valmistuksessa. Itselläni DENTINAS-lankain toimii hyvin. Välillä käyn poistattamassa hammaskiveä, ientulehdusta ei ole eikä uusia reikiä ole tullut. Toivon, että lankain sopii muillekin.”

Paavo Huttunen, keksijä, yrittäjä.